Talosaneeraukset

Reiluja talosaneerauksia asiantuntevalla otteella

Olipa kyse sitten tapetoinnista tai rintamamiestalon peruskorjauksesta, Ramiconilta saat reilut kokonaisremontit kokonais- tai osasaneerauksesta. Rakennusalan insinööri tietää ja tuntee rakenteet, ja hankkimani käytännön kokemus rakennushankkeista tuo varmuutta remonttiisi. Yleensä talon saneeraushanke laskutetaan tuntityönä rakennuksella olotuntien mukaisesti, matkoista ei lähiseudulla laskuteta erikseen. Materiaalin noudosta laskutan pienen lisän noudosta ja kirjanpitokustannuksista, mutta yleensä materiaalit tulevat halvemmaksi kauttani hankittuna. Asiakkaana voit toki hankkia kaikki tai osan materiaaleista itsekin – annan kyllä neuvoja.

Suunnitteluvaiheessa kannattaa käyttää asiantuntijaa, joka tunnistaa esim. rakennuksen ongelmarakenteet. Tämä on tärkeää, jos talossa on käytetty esim. asbestia. Rivakka työotteeni takaa, että saat rahallesi vastinetta maksamistasi työtunneista. Asiantuntemukseni ansiosta paikallistan vaadittavat työvaiheet ja pyrin aina asiakkaan kannalta järkevään ratkaisuun – talon saneeraus on kuitenkin aina myös investointi. Pystyn tekemään kaikki talon työvaiheet, ainoastaan sähkötöiden kytkennät otan alihankintana. Kustannuksia asiakkaalle säästyy myös siinä, että toimin remonttityön ohessa työmaan vastaavana mestarina. Halutessaan talon omistaja voi osallistua työhön ja säästää kustannuksia. Käytössäni on myös joustotyövoimaa rakennusvaiheiden nopeuttamiseksi.

Uskon kokonaisvaltaiseen palveluun remonttitoimeksiannoissani, alla oleva kuvio selventänee ajatuksiani (kuviota voi suurentaa klikkaamalla):

Case: Tunnelmallinen mummonmökki heräsi eloon 

Kuva 1. Rintamamiestalo maaseudun rauhassa. Talon ikkunat ja kuisti uusittiin remontissa

Asiakkaan unelma oli muuttaa isovanhempiensa asumaan mummonmökkiin. Mökki oli alkuperäisessä kunnossa: talo on rakennettu vuonna 1945 eli heti sodan jälkeen. Rakennusmateriaaleista oli tuolloin kova pula. Seuraavassa kerron rakennusosittain nykytilanteen ja remontin suunnitelman ja toteutuksen.

Perustus

Perustus on tyypiltään rossipohja. Perusmaan ja pohjalaudoituksen välillä on tuuletus­rakoa noin 15 – 30 cm. Tuulettuvan tilan tuuletus on liian pieni, sillä sokkelissa on vain yksi tuuletusaukko.  Perustuksen ulkokehänä on betonisokkeli. Talon keskiosat tukeutuvat joko uuniperustukseen tai luonnonkivien päälle.

Lisättiin pohjoissivulle ja länsisivulle tuuletusaukot. Avataan lattiaa muutamista paikoista ja tarkistetaan perustuksen kunto. Tarkistusaukkojen kautta poistetaan maan pinnalta eloperäinen aines. Asennetaan räystäskourut ja syöksytorvet. Ohjataan kattovedet kauemmas perustuksesta. Itä- ja pohjoissivuilla maan pinta on kallistettava poispäin rakennuksesta.

Kuva 2. Pesuhuone kaakelointivaiheessa
Kuva 3. Kalustettu pesuhuone käytössä

Kuva 4. Rakennuksen alkuperäistä portaikkoa, osa ulkoseinän sisäosista puuttuu.
Kuva 5. Uudet modernit portaat, eteisen seinät ovat valkoista sormipaneelia.

Lattia/alapohja

Lattiassa oli täytteenä purua noin 300 mm, joka on hyvin tiivistä. Puulattian ja purun väliin on jäänyt noin 50 mm:n ilmarako. Se aiheuttaa vedon tunnetta. Lattiaa on aukaistu muutamista paikoista ja tarkistettu kantavien palkkien alapinta ja puruja kantavien lautojen kunto. Lahoa eikä hometta ollut löytynyt. Lattian U-arvo on 0,49 W/mK.

Lattialaudat uusittiin. Purujen yläpintaan asennettiin 50 mm:n paksuinen Ekovilla, kosteudensulkupaperi ja uusi laudoitus. Pesuhuoneen kohdalla purut poistettiin kokonaan ja lattian eriste korvattiin Ekovillalla.

Kuva 6. Keittiö ennen seinärakenteiden korjausvaiheetta.
Kuva 7. Valmis keittiö sai vaaleanpunaisen ilmeen.

Ulkoseinät

Seinän runko on 50 *100 puutavaraa ja eristeenä seinissä on purutäyte. Ulkopuolella on 25 mm:n lauta ja monikerroksinen pahvi. Eristeen sisäpuolella oli paperi ja 25 mm paksu lautakerros sekä laudan sisäpuolella useita pahvi- ja tapettikerroksia. Tällaisen seinän U-arvo on noin 0,5 W/mK. Osa puruista oli korvattu myös oljilla.

Sisälaudoitus purettiin ja purut poistettiin. Purut korvataan ja 100 mm:n Ekovillalla. Sisäpuolelle tehdään 50 mm:n ristikoolaus ja väleihin asennetaan 50 mm:n Ekovilla. Villakerroksen päälle asennetaan kosteudensulkupaperi ja kipsilevy. Tällöin korjatun seinärakenteen U-arvon noin 0,26 W/mK.

Kuva 8. Olohuoneen seinää levytysvaiheessa, uudet ikkunat on juuri asennettu
Kuva 9. Uudistetun olohuoneen tunnelmaa

Ikkunat ja ulkoverhous

Talon edelliset ikkunat olivat alkuperäiset ja kaksipuitteiset, ja ulkopuitteet olivat jo aika lahonneet. Ikkunoiden tiivistäminen oli tehty liimapaperin varaan. Ikkunoiden alla ei ole ollut vesipeltejä koskaan. Vanhojen ikkunoiden lämmönpitävyys on hyvin huono.  Ikkunat vaihdettiin uusiin. Uusi ikkunarakenne on seuraavanlainen: sisäpuite eristyslasi, ulkopuite tasolasi ja ulkopuitteen pinnalla alumiiniverhous. Ikkunoiden U-arvo on 0,96 W/m2K.

Kuva 10. Uudet ikkunat tuovat ryhtiä 70-vuotiaalle talolle.

Ikkunoiden alla ei ole ollut vesipeltejä, minkä vuoksi ulkolaudoitus oli ikkunoiden alta huonossa kunnossa.  Vaihdettiin rakennuksen ulkoverhouslaudat ja rimat tarvittavin osin.

Yläpohja

Yläpohjan rakenne on samanlainen kuin ulkoseinän eli U-arvo on noin 0,50 W/mK. Kaltevista katonosista poistettiin purut ja tilalle asennetaan tuulensuojalevy 12 mm ja yhteensä 150 mm kerros Ekovillaa. Sen sisäpuolelle asennetaan kosteudensulkupaperi ja kipsilevy. Talon päätykolmioihin lisättiin tuuletussäleiköt.  

Kuva 11. Ullakon varastohuone remonttivaiheessa.
Kuva 12. Ullakon varastohuone eristettynä ja levytettynä.

Ilmanvaihto

Ilmanvaihto oli painovoimainen, ja ilma vaihtui hormin kautta. Huonon eristyksen vuoksi ilmanvaihto on ollut liiankin voimakas. Olohuoneen, keittiön ja yläkerran uusien ikkunoiden karmeissa on korvausilmaventtiilit. Pesuhuoneesta tehtiin poistoilmaputket katolle. Pesuhuoneen poistoilmaputki varustettiin lisäksi kosteusohjatulla puhaltimella. Pesuhuoneen kosteuskuormitus on ajoittain suuri, koska siellä on suihku ja kuivaava pesukone. Pesuhuoneen seinään asennettiin lisäksi korvausilmaventtiili.

Kantavat rakenteet

Alakerran olohuoneesta puretaan noin metrin mittainen väliseinä ja korvataan se liimapuupalkilla. Kuormat otetaan ulkoseinän perustukselle ja uunin perustukselle. Jänneväli on 2,7 m. Samalla kohdalla sijaitseva yläkerran väliseinä korvataan myös liimapuupalkilla. Näin kuormat siirtyvät perustukselle ja uunin perustukselle.

Kuva 13. Tulisija uusittiin myös. Uusi vihreä pönttöuuni sopii mainiosti huonetilaan

Lämmityslaitteet

Olohuoneen takka on ollut kiinteistössä tärkeä lämmityslaite. Tulisija oli alkuperäinen, ja  sen sisäosat ovat alkaneet murentua. Keittiössä on toimiva puuhella, joka antaa hyvin lämpöä. Yläkerrassa on Porin Matti, joka vaatia avausta ja huoltoa. Olohuoneen takan tilalle asennettiin uusi pönttöuuni. Muut puulämmitteiset tulisijat huollettiin. Huoneet varustettiin palovaroittimilla.

Asiakkaan kommentteja

”Pienen v. 1945 valmistuneen ns. rintamamiestalon saneeraus. Talosta ei ollut piirustuksia, joten remontti aloitettiin piirustusten teolla. Samalla kartoitettiin talon rakenteiden kunto sekä sähkö- ja putkitöiden osuus.

Työn laatu on hyvä. Aikataulu venyi kohteessa olleen suuren työmäärän vuoksi. Asiantuntemus oli kaikissa osa-alueissa erittäin hyvä. Työt tehtiin hyvässä yhteishengessä. Samalla saatiin paljon hyödyllisiä neuvoja sekä oppia rakentamiseen liittyvissä asioissa.”